Το εστιατόριο αποτελεί μια ελκυστική επένδυση για πολλούς και πραγματικά δεν είναι λίγοι αυτοί που και στις μέρες μας επενδύουν στον χώρο της εστίασης, ανοίγοντας ένα εστιατόριο.

Γιατί όμως παραδοσιακά ένα εστιατόριο είναι ελκυστικό ως επένδυση; Η απάντηση είναι απλή: Υπόσχεται υψηλά κέρδη, αν φυσικά «πετύχει η συνταγή»!

Και η ερώτηση που συνήθως δεν γίνεται από κανέναν είναι το: με τι ρίσκο;

Από τι μία υπάρχουν μελέτες από οργανισμούς όπως ή  Εθνική Ένωση Εστιατορίων των ΗΠΑ [National Restaurant Association] που έχει ανακοινώσει ότι το 60% των εστιατορίων αποτυγχάνουν μέσα στα τρία πρώτα έτη λειτουργίας και το ποσοστό μπορεί να φτάσει στο 75% μετά από πέντε χρόνια και από την άλλη ένα εστιατόριο είναι από τη μία επένδυση που μπορεί όχι μόνο να αποσβέσει μέσα 3 χρόνια, αλλά να  επιστρέψει στον επενδυτή και μια ετήσια απόδοση  30%!

Τι πρέπει να κάνετε για να πετύχει η συνταγή  και να μη καταλήξετε να χάσετε τα χρήματα σας είτε κλείνοντας, είτε φυτοζωώντας, όπως εκατοντάδες επιχειρήσεις εστιατορίων αυτή τη στιγμή;

Οι παρακάτω ερωτήσεις δίνουν την απάντηση στο πως να κάνετε το εστιατόριο σας κερδοφόρα επιχείρηση! Πως να βγάλετε χρήματα!

  1. Προσφέρετε κάτι διαφορετικό ή είστε μία από τα ίδια;

Μπορεί να σας στεναχωρήσω αλλά το καλό φαγητό και η καλή εξυπηρέτηση δεν είναι διαφοροποίηση! Αυτά πλέον ο πελάτης τα θεωρεί δεδομένα και δεν θα μιλάμε για αυτά! Αν πάλι δεν έχετε ούτε αυτά τότε κλείστε το μόνοι σας αύριο, θα έχετε μικρότερη χασούρα.

Διαφοροποίηση για τον πελάτη είναι να μετατρέψετε το γεύμα του σε μια συνολικά ωραία εμπειρία, διαφοροποίηση είναι να νιώθει μοναδικός όταν έρχεται να φάει σε εσάς, διαφοροποίηση είναι να συνδέσει το εστιατόριο σας με συναισθήματα χαράς, ευτυχίας, καλοπέρασης, ευχαρίστησης!

  1. Πόσο μεγάλο είναι το μενού σας; Τόσο που σας βάζει μέσα;

Ένα μεγάλο μενού ναι «πιάνει πολλούς», αλλά ικανοποιεί ελάχιστους!

Ένα μεγάλο μενού είναι μια ρουφήχτρα χρήματος και τρώει το κέρδος σας γιατί:

  • Απαιτεί μεγάλο χρόνο παραγγελίας και για κάθε λεπτό που κάποιος κρατάει μια θέση ενώ δεν παραγγέλνει, εσείς χάνετε χρήματα!
  • Απαιτεί περισσότερα υλικά, άρα μεγάλο κόστος αγορών και μεγάλη φύρα!
  • Απαιτεί περισσότερο εξοπλισμό, άρα μεγαλύτερο κόστος επένδυσης!
  • Απαιτεί περισσότερο προσωπικό για να παραχθεί, άρα αυξημένο κόστος προσωπικού!

 

Επιπλέον, δείχνει στον πελάτη ότι δεν έχετε ταυτότητα, ότι δεν έχετε κάποια σπεσιαλιτέ, ότι είστε λίγο από όλα, κουράζει, κάνει τον πελάτη  να βαριέται!

  1. Είστε μάγειρας ή επιχειρηματίας;

Μπορεί να έχετε άπειρες γνώσεις μαγειρικής, μπορεί να ξέρετε να μαγειρεύετε καταπληκτικά, αυτό όμως θα σας κάνει επιτυχημένο ιδιοκτήτη εστιατορίου; Δεν νομίζω!

Επιτυχημένο θα σας κάνει η ανάλυση, ο έλεγχος και η λήψη αποφάσεων βάση  των οικονομικών σας δεδομένων! Μερικές από τις πιο βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντάτε είναι οι παρακάτω:

  • Ποια είναι τα λειτουργικά μου έξοδα;
  • Ποιο είναι το break even (το σημείο 0) της επιχείρησης μου;
  • Ποιο είναι το food – cost του κάθε πιάτου μου;
  • Με τι πραγματικό περιθώριο κέρδος δουλεύω ανά πιάτο;
  • Πόσους ανθρώπους σερβίρω κάθε μέρα;
  • Ποια πιάτα πουλάνε περισσότερο;
  • Ποια πιάτα μου αφήνουν το μεγαλύτερο κέρδος;
  • Ποιο είναι το κόστος των αγορών μου ανά κατηγορία;
  • Πόσο κοστίζει η φύρα μου;
  • Πόσο κοστίζει το προσωπικό μου;

 

Αν δεν γνωρίζεται τα παραπάνω, απλά είστε στον αέρα! Δεν έχετε τον έλεγχο της επιχείρησης σας! Παίρνετε αποφάσεις εμπειρικά! Τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου!

  1. Διοικείτε σωστά το προσωπικό σας;

Το προσωπικό ενός εστιατορίου είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της επιτυχίας του! Το εστιατόριο είναι μια καλο-κουρδισμένη μηχανή, όλοι έχουν το ρόλο τους και πρέπει να τον εκτελέσουν με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο, ώστε να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα με το πιο ζεστό τους χαμόγελο!

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διοικείτε το προσωπικό σας, με:

  • Οργάνωση
  • Διαδικασίες
  • Έλεγχο
  • Ξεκάθαρες οδηγίες
  • Αποτελεσματική και συνεχόμενη εκπαίδευση

 

Η έλλειψη των παραπάνω σημαίνει κακό προϊόν, δυσαρέσκεια πελάτη, σπατάλη, επιπλέον κόστη, χάσιμο χρημάτων!

  1. Θεωρείτε δεδομένο ότι αγοράζετε στις καλύτερες τιμές;

Αλήθεια; Πως το ξέρετε; Έχετε διαπραγματευτεί ποτέ; Και αν ναι,  πως ξέρετε ότι πήρατε το καλύτερο; Ξέρετε τι πληρώνουν οι άλλοι; Έχετε ζητήσει καλύτερη τιμή για ίδιο προϊόν από άλλους;

Να θυμάστε δύο πράγματα

  1. Κάθε τιμή είναι διαπραγματεύσιμη
  2. Σε μια αγοραπωλησία ένας χάνει, αν δεν ξέρετε ποιος, τότε μάλλον αυτός είστε εσείς!

Μια μείωση 3% στην τιμή αγοράς της ντομάτας μπορεί να μη σας λέει τίποτα! Σκεφτείτε όμως το τι πληρώνετε όλο το χρόνο σε ντομάτα, σκεφτείτε τι πληρώνετε όλο το χρόνο για αγορές. Σίγουρα τώρα το 3% έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον!

  1. Επενδύετε σε digital marketing;

Μπορεί να έχετε το ωραιότερο εστιατόριο, την καλύτερη εξυπηρέτηση, το νοστιμότερο φαγητό του κόσμου και  όλα αυτά θα πάνε στα στράφι, αν δεν το ξέρει κανένας! Αν το μαγαζί σας δεν γεμίζει, απλά πετάξατε πολλά χρήματα!

Έχετε «γνωριμίες», ήσασταν πολλά χρόνια στην πιάτσα, το καλό μαθαίνεται στόμα με στόμα…. Ακόμα εκεί είστε; Θα σας στεναχωρήσω αλλά είστε 10 χρόνια πίσω!

Σήμερα οι πελάτες συχνάζουν στο facebook, στο Instagram, στα sites αξιολόγησης εστιατορίων, γράφουν την εμπειρία τους σε blogs, κάνουν likes, κοινοποιήσεις και η πληροφορία μεταφέρεται αστραπιαία! Αυτό είναι το «από στόμα σε στόμα» της εποχής μας!

Σήμερα δεν τρώει το μεγάλο ψάρι το μικρό, το γρήγορο τρώει το αργό!

  1. Έχετε τους κατάλληλους συνεργάτες;

Αυτή είναι η σημαντικότερη ερώτηση από όλες! Όπως καταλάβατε από τα παραπάνω το εστιατόριο είναι μια δύσκολη επιχείρηση που χρειάζεται πολλές ικανότητες και πολλές διαφορετικές γνώσεις ταυτόχρονα, που πολύ σπάνια τις συγκεντρώνει ένας άνθρωπος!

Αν ανήκετε στο 90% των ανθρώπων που τα ξέρουν όλα, τα κάνουν όλα και αγαπάνε τη ρήση «μοναχός σου χόρευε …» το πιθανότερο είναι ότι θα χάσετε χρήματα

Αν θέλετε να ανήκετε σε εκείνο το 10% που αντιπροσωπεύει εκείνους που βγάζουν  χρήματα από τις επενδύσεις τους τότε έχετε 2 πράγματα να κάνετε.

Να βρείτε αυτά στα οποία είστε καλοί και να επικεντρωθείτε σε αυτά!

Να βρείτε τους καλύτερους συνεργάτες για να κάνουν τα υπόλοιπα!

Ψάχνετε για Σύμβουλο Επιχειρηματικού Σχεδίου;